Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia singapurska zawiera w sobie ogół tradycji kulinarnych wielu grup etnicznych zamieszkujących Singapur, szczególnie Chińczyków, Hindusów i Malajów. Wzajemne oddziaływanie na siebie tradycji tych narodowości doprowadziły do wytworzenia osobnej kuchni singapurskiej, która jednocześnie nie zatraca kulinarnych różnic etnicznych związanych np. z zakazami religijnymi.
![]() Smażony makaron z krewetkami to danie typowe dla kuchni singapurskiej Potrawy Kuchnia singapurska to głównie chińskie (kantońskie) potrawy np. zupa na żeberkach wieprzowych, pierożki ryżowe, kantoński kleik ryżowy czy skrzydełka kurze w cieście z pastą krewetkową. Z kuchni chińskiej zaczerpnięto metodę gotowania w wokach (rodzaj garnka), stosowanie egzotycznych przypraw i składników oraz obyczaj jedzenia pałeczkami. Typowe posiłki Typowe śniadanie singapurskie to Kaya toast, czyli dżem kokosowo-jajeczny smarowany na toście i podawany z kawą. Wśród dań tradycyjnych najpopularniejszymi są: Mee Siam i Rebus – potrawy z makaronu z jajami, sosem pieczeniowym, fasolą i soją; Char Siew – ryż z pieczoną wołowiną podawany w sosie słodko ostrym; Kambing Soup – pikantna zupa z baraniny podawana z chlebem; oraz Murtabah – warzywno-mięsny placek przyprawiany curry. Kuchnie egzotyczne W Singapurze dominuje też kuchnia malajska przystosowana do miejscowych gustów, np. liście batatów duszone w mleczku kokosowym (Gulai Daun Ubi), albo galaretka sporządzana z alg morskich (Agrar-agar). Muzułmańska kuchnia hinduska poleca biryani – ryż z szafranem podawany z baraniną lub drobiem. Zaś kuchnia japońska serwuje klasyczne potrawy, tj. sushi, tempura czy teppenyaki. Przyprawy Egzotykę kuchni singapurskiej podkreślają kolorowe, pachnące składniki, które łatwo zdobyć w tropikalnym klimacie. Do ryżu z warzywami często dodaje się wschodni sos rybny, papryczki chili, czosnek, imbir, palczatkę cytrynową lub miętę. Tak doprawione dania mają intensywny zapach i smak. Znane Signapurskie napoje to przede wszystkim Coconut Water (mleko kokosowe z syropem cukrowym) oraz Sugar Cane Water (słodki i orzeźwiający sok z trzciny cukrowej).
Singapur - miastaSingapur - co warto wiedzieć
Kuchnia singapurska - dodaj komentarz:
|