Kuchnia singapurska


Strona główna -> Singapur -> Kuchnia singapurska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Kuchnia singapurska zawiera w sobie ogół tradycji kulinarnych wielu grup etnicznych zamieszkujących Singapur, szczególnie Chińczyków, Hindusów i Malajów. Wzajemne oddziaływanie na siebie tradycji tych narodowości doprowadziły do wytworzenia  osobnej kuchni singapurskiej, która jednocześnie nie zatraca kulinarnych różnic etnicznych związanych np. z zakazami religijnymi.


Smażony makaron z krewetkami to danie typowe dla kuchni singapurskiej

Potrawy

Kuchnia singapurska to głównie chińskie (kantońskie) potrawy np. zupa na żeberkach wieprzowych, pierożki ryżowe, kantoński kleik ryżowy czy skrzydełka kurze w cieście z pastą krewetkową. Z kuchni chińskiej zaczerpnięto metodę gotowania w wokach (rodzaj garnka), stosowanie egzotycznych przypraw i składników oraz obyczaj jedzenia pałeczkami.

Typowe posiłki

Typowe śniadanie singapurskie to Kaya toast, czyli dżem kokosowo-jajeczny smarowany na toście i podawany z kawą. Wśród dań tradycyjnych najpopularniejszymi są: Mee Siam i Rebus – potrawy z makaronu z jajami, sosem pieczeniowym, fasolą i soją; Char Siew – ryż z pieczoną wołowiną podawany w sosie słodko ostrym; Kambing Soup – pikantna zupa z baraniny podawana z chlebem; oraz Murtabah – warzywno-mięsny placek przyprawiany curry.

Kuchnie egzotyczne

W Singapurze dominuje też kuchnia malajska przystosowana do miejscowych gustów, np. liście batatów duszone w mleczku kokosowym (Gulai Daun Ubi), albo galaretka sporządzana z alg morskich (Agrar-agar). Muzułmańska kuchnia hinduska poleca biryani – ryż z szafranem podawany z baraniną lub drobiem. Zaś kuchnia japońska serwuje klasyczne potrawy, tj. sushi, tempura czy teppenyaki.

Przyprawy

Egzotykę kuchni singapurskiej podkreślają kolorowe, pachnące składniki, które łatwo zdobyć w tropikalnym klimacie. Do ryżu z warzywami często dodaje się wschodni sos rybny, papryczki chili, czosnek, imbir, palczatkę cytrynową lub miętę. Tak doprawione dania mają intensywny zapach i smak. Znane Signapurskie napoje to przede wszystkim Coconut Water (mleko kokosowe z syropem cukrowym) oraz Sugar Cane Water (słodki i orzeźwiający sok z trzciny cukrowej).


Należy pamiętać, że w Singapurze, jedzenie jest ważnym elementem codziennego życia mieszkańców, dlatego odwiedzając ten region warto spróbować kilku tamtejszych smakołyków.



Singapur - miasta



Singapur - co warto wiedzieć



Singapur - Singapur tradycje Singapur tradycje
Singapur to mieszanka kultur, gdzie żyje 4,5 miliona ludzi, będących wyznawcami 5 ...
Singapur - Singapur ciekawostki Singapur ciekawostki
Singapur to właściwie państwo-miasto (wielkości Warszawy), gdzie ...

Kuchnia singapurska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies